English Romanian
Russian
The International CAtastrophic Risks Forum
3rd Edition
October 2nd-3rd, 2006
Bucharest, Romania
Home
ICAR Forum
Program
Vorbitori
Participanti


Organizers

Media XPRIMM

The World Bank

With the Official Support and Participation of
CSA
The Romanian Insurance Supervisory Commission

 

With the Special Support of
UNSAR
The National Association of Insurance and Reinsurance Companies from Romania

UNSICAR
The National Union of Insurance Brokerage and Consultancy Societies from Romania

 

Official Partners
Asiban

BCR Asigurari

BT Asigurari

Allianz-Tiriac Asigurari

 

Main Partners
ASTRA-UNIQA

INTERAMERICAN

 

Partners
ASIGEST

MARSH Romania

ASIGEST Agri

SAGBIM Turkey

 

Wardrobe by
Yokko

 

Official Publication
XPRIMM Newsletters

 

Media Partners
XPRIMM Newsletters

The Money Channel

CURIERUL NATIONAL

The Insurance PROFILE Review

INSURANCE.BG

SIGORTA DUNYASI

ICAR 2006
 

De ce un Forum International dedicat riscurilor catastrofale?

Ar trebui sa dedicam o echipa intreaga doar pentru a numara stirile referitoare la inundatii, publicate in mass-media in ultimul an. Si aceasta nu datorita zelului unor jurnalisti lipsiti de alte subiecte mai atragatoare, ci datorita tristei realitati care a facut ca tara noastra sa devina un fel de lunca inundabila.

Dar cifrele raman parca in plan secund cand vedem oameni ramasi fara adapost, amenintati cu petrecerea noptii si poate a unui intreg anotimp sub cerul liber. Putini dintre ei si-ar putea permite sa isi reconstruiasca casele cu propriile mijloace banesti; salvarea vine de multe ori din partea statului, care aloca sume importante de la buget pentru reconstructia zonelor afectate de calamitati naturale.

Privind la nivel macro si luand in considerare pretul unei polite de asigurare a locuintei si a bunurilor din aceasta - cel putin modic, nu ar fi oare mai bine ca statul sa isi redirectioneze efortul financiar in directia prevenirii producerii catastrofelor, lasand asiguratorii sa isi faca meseria - sa preia riscuri si sa despagubeasca in cazul producerii acestora?

Fireste, se poate contraargumenta prin faptul ca vor ramane oameni si sub cerul liber si fara sansa de a-si reface viata, lipsiti de ajutorul de la buget; chiar si in contextul in care statul ar realiza o ampla campanie de informare in masa in care ar anunta ca nu va mai finanta reconstructia locuintelor neasigurate, afectate de dezastre naturale, inclusiv inundatii, probabil ca gradul de penetrare nu ar creste spectaculos. Insa, acest impediment ar putea fi ocolit in situatia introducerii obligativitatii asigurarii cladirilor cu destinatie de locuinta, asa cum prevede proiectul de lege aflat in lucru la Ministerul Administratiei si Internelor (MAI). Potrivit acestuia, toate locuintele existente pe teritoriul tarii noastre, indiferent daca sunt situate in domeniul public sau in cel privat, vor fi asigurate obligatoriu impotriva riscului de cutremur, inundatii sau alunecari de teren. Proiectul, elaborat impreuna cu expertii Bancii Mondiale, cuprinde 4 componente care vor fi implementate de MAI, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor si va fi discutat in premiera cu ocazia celei de a III-a Editii a ICAR - The International CAtastrophic Risks Forum.

Intre timp insa, dezastrele naturale nu dau semne ca vor inceta sau macar ca vor scadea in intensitate. Ramanem deci cu speranta ca acest nou cadru legislativ va rezolva multe din problemele expuse mai sus.