English Romanian

ICAR Forum - Editii Anterioare

 
Forumul International al Riscurilor CAtastrofale
Asigurarile de locuinte la ora bilantului
Editia a VIII-a 10 octombrie
Hotel Radisson BLU - Bucuresti, Romania
ICAR Forum
Program si Tematica
Vorbitori
Participanti
ICAR Video & News
Prezentari
Galerie foto
Termeni & conditii

ICAR 2011
 

Cum a demarat anul 2011 pentru asigurarile obligatorii?

Dupa anuntul Ministerului Administratiei si Internelor privind amanarea aplicarii amenzilor pana la 15 iulie 2011 si eliminarea obligativitatii pentru cei care au incheiat o asigurare facultativa, subscrierea asigurarilor obligatorii a scazut drastic, iar vanzarea de polite facultative a fost blocata.
Astfel, desi companiile au folosit obligativitatea drept rampa de lansare pentru vanzarea de polite facultative, situatia era similara cu cea existenta inaintea lunii iulie a anului precedent - putin peste 15% dintre locuinte fiind asigurate la nivel national.

Subiectul amenzilor a tinut toata vara prima pagina a ziarelor

Desi scopul legii nu este de a amenda populatia, iar autoritatile au precizat de nenumarate ori ca nu se vor acorda despagubiri pentru daunele cauzate de calamitatile naturale, principala preocupare a romanilor a fost termenul de aplicare a amenzilor si nu constientizarea nevoii de asigurare a locuintelor. Pornind de la termenul de la care se aplica amenzile, vara aceasta a debutat o adevarata "ancheta" in care au fost citati juristi, autoritati, reprezentanti ai companiilor, pentru "elucidarea adevarului".
Toate parerile mai mult sau mai putin divergente au fost reduse la tacere fix pe data de 15 iulie a.c., cand CSA a anuntat un nou termen de aplicare a amenzilor pentru proprietarii care nu au incheiat o asigurare obligatorie PAD sau una facultativa care sa includa cele 3 riscuri – 5 august 2011.

Tot atunci, CSA a precizat ca a initiat cateva amendamente pentru modificarea Legii nr. 26/2008, cu privire la numeroasele inadvertente existente intre actele adoptate de Parlament si hotararile MAI.

Bilantul primului an de asigurari obligatorii

La sfarsitul lunii iunie, la nivel national, numarul locuintelor asigurate era de 3.377.026, din care 2.793.628 prin asigurari facultative si 583.398 prin asigurari obligatorii, ceea ce inseamna un grad total de cuprindere in asigurare a fondului locativ al Romaniei de 40,3%, Cu apropierea termenul de aplicare a amenzilor, in luna iulie subscrierile au crescut considerabil, atat pe asigurari obligatorii, cat si pe asigurarile facultative, CSA estimand la inceputul lui august un grad total de cuprindere in asigurare in jur de 45%.
Toata aceasta evolutie din 2011 a fost totusi dictata de raportul concurential dintre politele obligatorii, emise de PAID, si cele facultative, lansate la inceputul anului de asiguratori, produse care acopera si alte riscuri alaturi de cele incluse in polita obligatorie, la un pret similar – in jur de 20 EUR.

Astfel, chiar daca aspectul pozitiv al “presiunii” puse pe preturile asigurarilor facultative a fost cresterea numarului de locuinte asigurate, reversul medaliei este unul destul de "alunecos": oamenilor li s-a dat impresia ca o asigurare facultativa pentru locuinta ar trebui sa coste 20 EUR.


Organizatori
MADR
Media XPRIMM Prefectura Bucuresti

Cu sprijinul si participarea

UNSICAR

Parteneri Oficiali

ASTRA Asigurari
City Insurance
PIRAEUS Broker

Parteneri Principali

Credit Europe Asigurari PAID PLATINUM Asigurari

Parteneri

ALLIANZ-TIRIAC
CERTASIG
MARSH

Cu sprijinul

 

Partener Media OficialPublicatii Oficiale
Revista PRIMM - Asigurari&Pensii XPRIMM Newsletters

Parteneri Media
9AM

 

 

Asigurari | Pensii Private
XPRIMM.RO | Revista PRIMM Asigurari si Pensii | ICAR Forum | Forumul International de Asigurari Reasigurari - FIAR | Insurance Profile

Parteneri: Asigurari locuinte